NORREHEE

dressage

STABLE

Under krävande dagar blir det tydligt att inget lag är starkare än sin svagaste länk, men även att helheten blir större än summan av sina delar. Oavsett hur man vrider på saken klarar ingen ryttare att vara och stanna kvar på elitnivå om man inte har ett väl fungerande lag bakom sig.

Det här är vårt lag. Det här är Vi

Essensen

Norrehee Dressage stable drivs och ägs av paret Haid-Bondergaard på Kronekulla gård i nordöstra Skåne.

Ett komplext sammanhang ska alltid kunna beskrivas kortfattat. Verksamheten på Kronekulla gård handlar om att bedriva dressyr på elitnivå, guida dressyrelever vidare till djupare kunskaper inom ridkonsten och att utbilda och sälja dressyrhästar. Charlotte är den som synts mest i internationella GP-sammanhang, just nu med Triviant och nyligen även Roberto. Ytterligare en av hennes hästar börjar nosa på de högre klasserna. Rasmus senaste år har haft mer fokus på tränarrollen, att vara mannen bakom framgångarna. Förutom att han tränar Charlotte finns flera duktiga ryttare bland hans elever. Men i och med att hästarna i stallet utvecklas och rör sig upp i klasserna kommer vi att få se allt mer av Rasmus. I själ och hjärta är han ryttare. Bakom sig har de ett flitigt arbetande team och en grupp trogna samarbetspartners som gör att helheten går ihop. Inom ryttareliten är inte ensam stark.

om Charlotte

Med rötter i Dalarna och stora delar av hjärtat kvar där, har Charlotte med familj slagit ner bopålarna i ett falurött hus i Skåne. Charlotte är den som just nu syns mest på de internationella dressyrarenorna. På hemmaplan tränar hon även andra hästar än stallets stjärnor Triviant II och Roberto des Frettes. Utveckling som har med ridning att göra kan ske på så många olika områden och Charlotte är intresserad av dem alla. Det är en inre tävling och en mot andra ekipage. Charlotte kan luta sig mot en utbildning till ridinstruktör på Strömsholm och att under många år ha blivit skolad i den svåra dressyren på Grönwohldhof av legendaren Herbert Rhebein. Numera är Rasmus hennes tränare, men hon deltar även regelbundet i träningar för Kyra Kyrklund i Knytkalasets regi.

om Rasmus

Den danska brytningen finns bara kvar som en svag krydda efter många år i Tyskland och Sverige. Rasmus lämnade tidigt Danmark för att på heltid arbeta med hästar i Tyskland där han utbildade sig till beridare för Jürgen Koschel och därefter hos Herbert Rehbein på Grönwohldhof där han genomförde sin utbildning till Pferdewirtschaftsmeister. Därefter har han arbetat på några olika utbildnings- och försäljningsstall och senare även drivit några. Tränarrollen, både av hästar och ryttare är något han satsat mer på de senaste åren och han är inte bara den tränare som står bakom Charlotte utan även flera andra framgångsrika ekipage. I hjärtat är han emellertid ryttare och vi kommer att få se honom mer och mer på tävlingsbanorna även i de högre klasserna. Det finns flera lovande hästar i stallet.

Tävling

Tävlingar är både inomhus och utomhus, i vackert och mindre angenämt väder, med massor och lite färre publik, i riktigt stora arenor och i alldeles alldagliga, med generösa blomserdekorationer och inga alls. Trots det ser dressyrbanan alltid likadan ut med bokstäver, sarg och en uppsättning domare.

SE FLER
TÄVLINGSBILDER

Triviant II

Imposant, intelligent och en riktig clown - sen vet han ju att han är stallets stjärna.

Valack, född 2000, KWPN e. Olivi u. Diant ue. Saluut

Triviant II är född i Tyskland och såldes på P.S.I-auktionen som ung. Charlotte såg honom första gången på världscupen i Globen då hon själv tävlade med Lydianus. Den endast 9-årige Triviant reds av sin dåvarande ryttare Matthias Alexander Rath, alltså han som numera tävlar Totilas. Triviant gjorde intryck. I samband med att han blev till salu red Charlotte världscuptävling i Frankfurt och eftersom Triviant bara stod uppstallad 20 min från tävlingsplatsen passade hon på att åka och provrida.
Triviant är stor, 184 cm i mankhöjd. I Tv-programmet Ryttareliten blev Triviant känd som hästen med en räv bakom varje öra. Även om det har varit stunder Charlotte nästan har gett upp, är Triviant numera rolig att jobba med varje dag. Han har både lätt för sig och vill lära sig nya saker i kombination med att han är framåt. Men man får inget gratis, han är en häst som verkligen måste ridas, varje steg måste planeras för att komma innanför hans skal. Det senare är lite av nyckeln, men det är ett arbete att nå dit varje ridpass.

FLER BILDER
PÅ TRIVIANT

Vardagar

Det är under vardagarna som det stora arbetet görs. Däremellan händer också andra saker som hör livet till. Ibland är det jobbigt, men för det mesta är det här arbetet fyllt av glädje. Vi utbildar våra hästar samtidigt som vi får så mycket tillbaka från dem. Tid och stress rinner bort när man rider och är i hästarnas värld, vilket är extra värdefullt de dagar då världsliga krav kan kännas för stora.

SE FLER VARDAGSBILDER

Roberto des Frettes

Glimten i hans ögon gör att man blir glad när man ser honom.

Valack född 2005 e. Carinho des Noes ue. Boulou des Frettes

Roberto är en fransk sportlucitano med ridbarhet utöver det vanliga. Mat är också ett av livets stora glädjeämnen. När han kommer ut i hagen har han förmågan att rulla sig samtidigt som han äter. En egenhet, men ingen tid får ju gå till spillo. Liksom Triviant är Roberto mycket intelligent och har lätt för att lära sig. Hans uppsyn är busig och det var något Charlotte la märke till och tyckte om den första gången hon såg honom. Så hittar han också på små hyss emellanåt. Det var emellertid hans stora ridbarhet som gjorde det största intrycket. Trots sin ringa ålder har han redan debuterat i Grand Prix och verkar hela tiden hungrig på mer.

Roberto och jag kvalade till finalen i Lövsta Future Challenge 2014 som avgjordes på Friends Arena. Vi kom trea. Det här var några ögonblick.

BILDERNA FRÅN FRIENDS

Fundamentet

Längst ner på sidan kommer vi till dem som gör allt det som vid första anblicken inte märks i strålkastarljusen på de stora arenorna, men ändå utgör basen för allt det vi gör.

Omvårdnaden av våra hästar ligger mycket i händerna på vår personal och de specialister vi plockar in när vi behöver. Hästarna får mat fem gånger om dagen, leds ut och in till sina hagar, får täcken på sig och av sig, borstas och ryktas, sadlas och tränsas, ses till, mockas hos, transporteras till träningar och tävlingar, skos, masseras och får annan form av fysioterapi, flätas och pyntas. Även vår anläggning får sitt och alla prylar som måste underhållas. Det är en stor apparat som ska dras runt och måste fungera för att vi ska kunna rida in på närliggande och fjärran arenor och prestera vårt bästa.

KLICKA FÖR FLER BILDER

"Jag tänker på honom varje dag..."

LYDIANUS

e.Lorentin I u.e. Caribo.

Lydianus har en alldeles särskild plats i Charlottes hjärta. Han är sedan våren 2014 på de evigt gröna ängarna och hans urna står prydd med några av alla de rosetter han kammade hem under sin tävlingskarriär vilket var åtskilliga. Han köptes av Holsteinerförbundet i Tyskland när han var sex år för att bli Charlottes häst. Eftersom hon var gravid för tillfället, kunde hon själv inte provrida honom. Kunskapen han kom med var att han tävlats lite allround, men när han var 11 år gick han upp i GP. Charlotte och Lydianus har haft många framgångar tillsammans. De var uttagna för att tävla på VM i Kentucky 2010, men på grund av Lydianus känsliga mage fick de ställa in resan i sista minuten. Hans energi var ädel och han såg ut som ett fullblod. Det var inte helt lätt att rida honom, men en snällare och enklare häst att hantera är svår att hitta. Galoppen var fin och bytena hade mycket luft och knälyft. Känd för eftervärlden är han för att han och Charlotte fick det att se enkelt ut att rida Grand Prix.

Don Scudo

e. Don Shufro ue. Espri

Om du inte har sett honom tidigare så titta lite närmare när du handlar foder nästa gång – han pryder Kraffts produkter liksom Charlotte och Rasmus.

Kraffts "coverboy" är vackre Don Scudo. Han köptes som fem-åring från Danmark och har som 11-åring debuterat i GP. Jämfört med Triviant och Roberto är Don Scudo lite sen i sin utveckling, eller också handlar det kanske mer om att hans sätt att lära in nya rörelser är lite annorlunda. Att debutera i Grand prix vid 11 års ålder är helt normalt och han har varit i final i breeders 5-, 6- och 7-årsklasser på Flyinge, samt även deltagit i avelsklasserna på Falsterbo Horse Show. Det tar bara lång tid för honom att lära sig saker. När han väl förstått gör han helt rätt och allt blir enkelt, men man måste ge honom mycket tid. Det tar helt enkelt den tid det tar med Don Scudo.

Falsterbo
Horse Show 2015

Det blåste, det regnade, åskådare strömmande till i massor, jag tävlade med Triviant, mötte underbara fans och skrev autografer, umgicks med vänner och fick möjlighet att rida kamel (enligt speakern med dagens stiligaste sits). Däremellan sken solen, känslorna kastades mellan eufori och förtvivlan när Triviant gick så bra och jag red fel väg, sedan vidare till tv-intervju och tidnings-intervju – precis hela blandningen som blir till Falsterbo Horse Show. Rasmus coachade mig och andra elever som också tävlade. Vi hade en underbar och intensiv vecka i mitten av juli i Sveriges allra sydligaste del.

FLER FALSTERBOBILDER