En dans på rosor...

blog

Viva Barcelona!

5 juli, 2015

En personlig reflektion om livet bakom och framför kulisserna i dressyrens värld.

Av

Charlotte

Haid-Bondergaard

Har tänkt på det här med att ’ blogga’ kanske ska jag prova ? Jag har faktiskt bloggat lite från tävlingar för olika medier och det var rätt uppskattat! Därför har jag kommit till ett beslut att prova på!

Jag sitter på planet till Barcelona och är förväntansfull att få träffa mina 3 hästar,  min kära Rasmus och Camilla med familj! Camilla är mamma till vår elev junioren Esther Kotton. Hon har just tagit lastbilskörkort men aldrig kört hästar innan.  Jag säger bara en sak! Hästtjejer är tuffa brudar som sätter sig bakom ratten på en 24 ton stor lastbil och kör från Göteborg till Barcelona med hästar, packning, barn och en pratglad Alexander (Camillas husband) som om det vore ’peanuts’ ! Resan tog tre dagar med stopp i Tyskland och Sydfrankrike ! Jag har tre hästar med och ska tävla två. Esther är 15 år och ska tävla första gången internationellt och har sett fram emot detta enormt!
Tänk vilken fantastisk möjlighet att få åka med sina två tränare (Rasmus och jag tränar Esther tillsammans, men hon har även Anna-Karin som är hennes hemma tränare i Göteborg) till Barcelona och samla en massa erfarenheter om hur det går till på stora meetings med vet-check , träningar, atmosfär och många starter! Det är säkert pirrigt för Esther, men ni ska veta att jag också känner mig pirrig och lite lätt nervös inför mina starter. Det känns som en evighet sen sist….

Det är första utomhustävlingen för oss och då kan hästarna vara väldigt på G, men vi kommer fram tre dagar innan start så vi hinner acklimatisera oss lite:-)

Minna Telde är inte bara en stjärna på hästryggen, hon har även stjärnstatus i hjärtat:-) Minna lånade ut stjärnan Tina som kommer att hjälpa mig med hästarna och groomingen så att jag kan fokusera på träning och tävling. Tusen tack Minna och Tina som ställer upp när vi inte hittat den rätta tävlingshästskötaren ännu!

Jag och mitt Team var förra året i Barcelona med Triviant och Roberto och det är verkligen fantastiska tävlingar, men dock lite annorlunda då spanjorerna är otroligt levnadsglada med hög musik, stora applåder, kastanjetter och hurrarop som naturligtvis de känsliga hästarna går i gång lite extra på!

Våren är underbar i Katalonien som Barcelona tillhör med knoppar och blomster i underbara färger. På tävlingen finns en restaurang som ägaren av anläggningen bedriver med den mest fantastiska mat man kan tänka sig… På söndagar samlas nästan alla i byn Can Alzina för att äta familjemiddag på restaurangen och ni kan tänka er vilken publik det blir med alla familjer som vill uppleva årets höjdpunkt att komma och titta på dressyrtävlingar med stjärnstatus!

I år har jag lämnat Triviant hemma pga av en skada som han har åstadkommit i boxen, men hoppas att han är i gång i slutet av Mars! Det känns konstigt att åka utan Trivi när man är så van att ha honom med sig jämnt… Han såg så ledsen ut när lastbilarna rullade ner mot grindarna och boxarna med hans bästa vänner var tomma. Jag har lovat honom att nästa gång är han med 🙂

Det är precis ett år sedan jag landade i Barcelona då jag flög från Stockholm och hade varit med i Go´ Morgon Sverige och jag känner precis likadant nu som då – det känns som julafton :-))

Hemkommen igen!

Under de första tio dagarna i Can Alzina var det väldigt kallt med regn och mkt kalla vindar… vinter kläder var inte nerpackade varken till hästarna eller mig. Jag har fått feber och blivit väldigt förkyld med mycket hosta som gör ont!

Hästarna var väldigt pigga och glada efter resan. Det är viktigt att ge dem lite extra energi och ’må bra’ för magar och tarmar med Mash-blandning under resan så de slipper stressmagar!

Flash Dancer har fått placeringar med duktiga Esther och skött sig exemplariskt som godkänd hingst! De avslutade med kür-final och blev trea!

Våfflan som Esther’s egen häst heter var nästan placerad i varje start och de gjorde så fina ritter, trots att Våfflan spelade lite spratt emellanåt. Hästar är ju levande djur med egna initiativ… det om någon vet jag! Bara att jobba på framåt och aldrig ge upp, en dag kommer utdelningen:-)

Med många placeringar och en massa erfarenheter rikare så var det skönt att komma hem och sova i sin egen säng, träffa kompisar och komma tillbaka i vardagsrutinerna igen för 15-åriga Esther som läser 9:an på distans och var borta på träning och tävling i fem veckor.

Mina hästar skötte sig fint och andra veckan fick Scudo gå upp en klass mot Grand Prix. Tyvärr så red jag dåligt och även fel väg så poängen var inte någon höjdare, men vi har tagit klivet ett steg högre och det känns skönt!

Robban tog klivet andra veckan direkt i CDI 4 Grand Prix med en 6 placering och över 68% i ett riktigt starkt startfält! Vi kom med till final och küren :-))

Efter küren sent på kvällen åkte jag in till sjukhuset i Barcelona med över 40 graders feber och lunginflammation! Jag strök mig på söndagen och Daniel som brukar köra våra hästar kom till Barcelona för att köra tillbaka våra guldklimpar med Tina till Sweden.

Kram Charlotte